Paradontoza: opțiuni actuale de tratament

parodontoza

Paradontoza, cunoscută și sub denumirea de boală parodontală sau boală a gingiilor, este o afecțiune inflamatorie care afectează gingiile și structurile de susținere ale dinților.

Neglijată sau netratată, paradontoza poate duce la probleme grave ale dinților și sănătății orale în general. Însă există numeroase opțiuni actuale de tratament care pot ajuta la prevenirea și gestionarea acestei afecțiuni.

Igiene orale riguroase: Un prim pas important în tratarea și prevenirea paradontozei este menținerea unei igiene orale riguroase. Spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi și folosirea aței dentare zilnic pentru curățarea între dinți sunt esențiale pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și prevenirea inflamației gingiilor.

Detartraj profesional: Un detartraj profesional efectuat de către un dentist sau igienist dentar implică îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului (pietrei dentare) acumulat pe dinți și sub gingii. Acest procedeu ajută la îmbunătățirea sănătății gingiilor și previne evoluția paradontozei.

Periaj gingival: În cazurile mai avansate de paradontoză, poate fi necesar să înveți tehnici speciale de periaj gingival pentru a curăța eficient sub gingii. Dentistul sau igienistul dentar îți pot oferi instrucțiuni privind aceste tehnici.

Antibiotice și antiseptice: În anumite situații, medicul dentist poate prescrie antibiotice sau antiseptice pentru a controla infecțiile bacteriene asociate cu paradontoza.

Tratamentul cu laser: Tehnologia cu laser poate fi utilizată în tratarea paradontozei pentru a elimina bacteriile și a îmbunătăți sănătatea gingiilor.

Tehnici chirurgicale: În cazurile mai severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Unele dintre tehnicile chirurgicale utilizate includ curățarea și îndepărtarea țesutului infectat sau deteriorat, dar și procedee mai complexe precum grefe de țesut gingival sau osoasă.

Îngrijirea continuă: După tratamentul paradontozei, este important să continui să ai grijă de sănătatea gingiilor și a dinților. Menținerea unei igiene orale riguroase, programările regulate la dentist și un stil de viață sănătos sunt esențiale pentru prevenirea recidivelor.

Educație și prevenție: Un aspect esențial în gestionarea paradontozei este educația. Învață despre cauzele și factorii de risc, astfel încât să poți lua măsuri preventive pentru a evita agravarea afecțiunii.

Este important să menționăm că paradontoza este o afecțiune progresivă, iar un diagnostic timpuriu și îngrijirea adecvată sunt esențiale pentru limitarea deteriorării gingiilor și structurilor de susținere a dinților.

Dacă observi semne de sângerare gingivală, umflături, sensibilitate sau retragere a gingiilor, este recomandat să consulți un medic dentist pentru evaluare și planificare a tratamentului potrivit.

O igienă orală corespunzătoare și vizite regulate la medicul dentist pot contribui semnificativ la menținerea sănătății gingiilor și a dinților pe termen lung.

Recommended For You

About the Author: Redacția

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *